Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, όλο και πιο πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην δίνουν σοκολάτα στα παιδιά τους τουλάχιστον όχι σε υπερβολικές ποσότητες!!
Η επιθυμία για σοκολατένια γεύση είναι μια από τις απόλυτες, καθημερινές ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, αφού από τα γλυκά, και κυρίως από τις σοκολάτες, ο οργανισμός μας τροφοδοτείται με ενέργεια που μας είναι απαραίτητη για να μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε: να κινηθούμε, να κοιμηθούμε, να σηκώσουμε μια τσάντα, να λειτουργήσει η καρδιά μας ή ακόμη και να κλάψουμε.Η σοκολάτα είναι δημοφιλής κυρίως για τη νόστιμη γεύση και τη βελούδινη υφή της. Από διατροφικής πλευράς, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και φλαβονοείδη.
Παρόλα αυτά,η σοκολάτα έχει ακόμη περισσότερες από 380 γνωστές χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη δράση τους στο νευρικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, προκαλεί την έκκριση της ουσίας δοπαμίνη κι έτσι κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής της και λίγο αργότερα αισθανόμαστε μια ψυχική ανάταση, μια ευφορία. Έτσι εξηγείται σε πολύ μεγάλο βαθμό το αίσθημα χαράς μετά την πρόσληψη σοκολάτας.
Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει και μια άλλη ουσία εξίσου υπεύθυνη για τη νευροδιεγερτική της δράση, την ανανδαμίδη, η οποία προκαλεί αίσθημα ευχαρίστησης. Επιπλέον, στη σοκολάτα υπάρχουν κι άλλες δύο ουσίες που έχει διαπιστωθεί πως σταματούν τη διάσπαση της φυσικής (ενδογενούς) ανανδαμίδης επιτείνοντας έτσι το απολαυστικό περιεχόμενο της σοκολάτας.Για αυτό και τα παιδιά,όπως και εμείς την αναζητάμε καθημερινά!Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Moore και τους συνεργάτες του (Moore et al, 2009) η καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκισμάτων στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά υπάρχει μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δίνουν συχνά γλυκά και σοκολάτες στα παιδιά τους με στόχο να κάνουν ησυχία και δεν τα μαθαίνουν να περιμένουν προκειμένου να αποκτήσουν κάτι που επιθυμούν. Έτσι, υιοθετούν μια παρορμητική συμπεριφορά, η οποία σχετίζεται τόσο με την αντικοινωνικότητα, όσο και με την επιθετικότητα τη βίαιη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή. Ακόμα, οι γονείς χρησιμοποιούν τη σοκολάτα ως ένδειξη αγάπης και αποδοχής. «Κάτσε, φρόνιμο και θα σου δώσω σοκολάτα», είναι μια φράση που λένε οι γονείς προκειμένου να πετύχουν την επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού.
Με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται -ενσυνείδητα ή υποσυνείδητα- η ιδέα ότι η σοκολάτα έχει τη δύναμη να προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα ή ότι πρόκειται για «έπαθλο» το οποίο παρακρατείται όταν το παιδί δεν συμμορφώνεται στις οδηγίες των γονέων του ή του εκπαιδευτικού του.Και οι δύο πρέπει να συζητούν με το παιδί. Οι συμφωνίες που γίνονται θα πρέπει να τηρούνται. Για παράδειγμα, αν δώσετε μια ποσότητα στο παιδί σοκολάτας θα πρέπει να τους εξηγήσετε πως δεν μπορεί να έχει άλλη, επίσης καλό είναι να του αναφέρεται τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η υπερβολική κατανάλωση.
Πώς να του πείτε «μη»
Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να του πείτε για την κατανάλωση της σοκολάτας. Κάποια από τα πιο συχνά πράγματα που κατανοούν τα παιδιά είναι ότι «παχαίνει» και «χαλάει τα δόντια» κι αυτά πρέπει να τους τα εξηγήσετε.
Επιπλέον, από μια ηλικία και έπειτα, τα μεγάλα παιδιά καλό θα είναι να γνωρίζουν πόσα γλυκά υπάρχουν στο σπίτι και πόσα από αυτά μπορούν να καταναλώσουν στη διάρκεια μίας εβδομάδας, κάνοντας μόνα τους τον προγραμματισμό. Αυτή η διαδικασία έχει διπλό όφελος, διότι με αυτό τον τρόπο τα εκπαιδεύετε να προγραμματίζουν από μόνα τους και άλλες διαδικασίες όπως θα είναι αργότερα το διάβασμα, η διαχείριση των οικονομικών κλπ.
Δώστε του, λοιπόν, την ευκαιρία όση σοκολάτα δικαιούται για μία εβδομάδα να τη φάει όλη σε μία ημέρα ή όποτε επιθυμήσει, αλλά σε καμία περίπτωση μην του δώσετε επιπλέον κομμάτι μέσα στην εβδομάδα, ό,τι κι αν γίνει. Καλό θα είναι να υπάρχει κάτι σαν «προγραμματισμός-κανόνας».
Τα παιδιά μικρής ηλικίας (έως 3-5 ετών) δε χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει γλυκό στο σπίτι ή στην τάξη. Ο προγραμματισμός είναι καθαρά δική σας υπόθεση. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση και σε καμία ηλικία δεν πρέπει να τα επιβραβεύουμε με γλυκά.
Όπως καταλαβαίνετε,και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το "παν μέτρον άριστον" .Κανόνες που μπορείτε να βάλετε υπάρχουν πολλοί και πιο υγιεινά σνακ με τα οποία μπορείτε να αντικαταστήσετε την σοκολάτα είναι πολλά!Και αυτό φυσικά είναι στο χέρι σας και επάνω στον δικό σας καλό χειρισμό του θέματος!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου