Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Αντιβιοτικά: 7 κανόνες για σωστή χρήση!Καλησπέρα αγαπημένοι φίλοι.
Ένα πράγμα που ακούω συχνά το χειμώνα από γονείς είναι το "Στην 1 να του δώσεις αυτό το αντιβιοτικό" ή "Λέω να του δώσω αυτό το αντιβιοτικό, εσύ τι λες?".Εγώ,δεν λέω.Και δεν λέω,γιατί δεν ξέρω για να πω.Δεν είμαι παιδίατρος,ούτε καν γιατρός.Για πιο λόγο λοιπόν να προτείνω ένα αντιβιοτικό χωρίς να το ξέρω,και για πιο λόγο να δίνουμε συνέχεια αντιβιοτικά σε ένα παιδί?Ψάχνοντας στο ίντερνετ κάτι σχετικό με το παιδί και τα αντιβιοτικά,έπεσα πάνω στο imommy,που για ακόμα μια φορά είχε την απάντηση.Σας επισυνάπτω το άρθρο λοιπόν,για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα παιδιά.Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να κάνουν θαύματα εξοντώνοντας τα βακτηρίδια από μολύνσεις στα αυτιά, στον λαιμό και από άλλες ασθένειες και έτσι τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα πιο γρήγορα. Αν και τα αντιβιοτικά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, η κακή χρήση τους μπορεί να τα κάνει βλαβερά. Το Υπουργείο Υγείας  προειδοποιεί για την υπερβολική χρήση τους και το πρόβλημα της αντίστασης στα αντιβιοτικά που δημιουργείται - μια κατάσταση κατά την οποία κάποια βακτήρια δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να μείνει υγιές και για να αποφύγετε το πρόβλημα αντίστασης στην αντιβίωση, είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά με ασφάλεια και με μέτρο. Σας αναφέρουμε επτά απλούς κανόνες για να τα καταφέρετε:

1. Να καταλάβετε ότι δεν απαιτούν όλες οι αρρώστιες αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται για να θεραπεύουν τις μολύνσεις από τα βακτηρίδια όπως οι μολύνσεις στα αυτιά ή στον λαιμό, στους πνεύμονες, όμως δεν καταπολεμούν τα κρυολογήματα ή την γρίπη.

2. Μην πιέζετε τον παιδίατρο σας να σας τα γράφει. Όταν το παιδί σας είναι άρρωστο, μπορεί να είναι δελεαστικό να καταφύγετε στα αντιβιοτικά σκεπτόμενη ότι τα Φάρμακα θα το βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα σε λιγότερο χρόνο. Αν όμως ο γιατρός σας σας εξηγήσει ότι το παιδί σας έχει ίωση και ότι δεν θα το ωφελήσουν τα αντιβιοτικά, μην τον πιέσετε να σας τα γράψει.

3. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν η κατάσταση του παιδιού σας δεν βελτιώνεται. Αν το παιδί σας δεν επωφελείται από τη χορηγία των αντιβιοτικών, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί  στο συγκεκριμένο  φάρμακο να αντιστέκονται τα μικρόβια που ταλαιπωρούν το παιδί σας. Ή, μερικές φορές, μια ίωση  μπορεί να προκαλέσει βακτηριδιακή επιμόλυνση. Το παιδί με αυτή την κατάσταση παρουσιάζει παρατεταμένο πυρετό, κακή διάθεση και γενικότερη επιδείνωση της  υγείας του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο παιδίατρός σας μπορεί να σας γράψει αντιβιοτικά.

4. Να τελειώνετε όλες τις συνταγές. Να μην σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου αν τα συμπτώματα της αρρώστιας του παιδιού σας εξαφανιστούν. Ακόμα και αν το παιδί σας αισθάνεται καλύτερα, είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη θεραπεία, σύμφωνα με την οδηγία του παιδιάτρου,  για να μην ανακτήσουν τη δύναμή τους τα βακτήρια.

5. Να ακολουθείτε τις οδηγίες. Να δίνετε τα αντιβιοτικά στο παιδί σας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες τους γιατρού σας ή του φαρμακοποιού σας. Φροντίστε να τα αποθηκεύετε σωστά και να προσέχετε να μην ξεχνάτε τις δόσεις.

6. Να μην μοιράζεστε τα αντιβιοτικά. Να μην δίνετε ποτέ στο παιδί σας (ή στον εαυτό σας)  φάρμακα που προορίζονται για άλλο άτομο ή που έχουν χορηγηθεί για άλλη ασθένεια.

7. Τηλεφωνείστε στον γιατρό σας αν υποψιάζεστε αλλεργία. Τα συμπτώματα όπως εξάνθημα, γενικευμένος ερεθισμός και κοκκίνισμα του δέρματος, πρησμένα χείλη ή δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να μαρτυρούν αλλεργική αντίδραση. Σταματήστε το φάρμακο και καλέστε αμέσως τον παιδίατρο σας.  


Υ.Γ-Σε καμία περίπτωση μην επαναλαμβάνεται τα φάρμακα επειδή τα συμπτώματα σας φαίνονται ίδια,χωρίς να ρωτήσετε πρώτα τον παιδίατρο σας.Πρόσφατα έμαθα για περιπτώσεις γονιών που τα παιδιά τους είναι ζωηρά,και χρησιμοποιούν σιρόπια για το βήχα επειδή είναι κατασταλτικά.Δεν νομίζω ότι μπορώ να σχολιάσω κάτι επάνω σε αυτό,θυμηθείτε απλώς να κάνετε σωστή χρήση των αντιβιοτικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου