Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Πώς η αφήγηση ενός παραμυθιού βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.






 Πέρα από ένα υπέροχο μέσο ψυχαγωγίας, ένα παραμύθι είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος ενδυνάμωσης του δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιου.



Γνωρίζατε ότι το παραμύθι μπορεί να αποτελέσει και μέσο ενίσχυσης της γλωσσικής ικανότητας ενός παιδιού;


Η λογοπαθολόγος-λογοθεραπεύτρια, κα. Άντρη Χαραλάμπους, εξηγεί πώς μπορεί ένα παραμύθι να βοηθήσει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και ποια είναι τα κατάλληλα για κάθε ηλικία.


Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πρώτο βιβλίο που θα δώσουμε στο παιδάκι μας, δεν είναι άλλο από ένα μαλακό βιβλίο σαν μαξιλαράκι! Αυτό το βιβλιαράκι, που ίσως γράφει ίσως και όχι τη λέξη που αντιστοιχεί στην εικόνα, θα τραβήξει τη προσοχή του παιδιού, εφόσον παρουσιάζει μια εικόνα σε κάθε σελίδα του και έχει πλούσια χρώματα!


Πριν ολοκληρώσει το πρώτο έτος, αλλά και σε μετέπειτα στάδιο (10-12 μηνών και μετά), ξεκινάμε να δίνουμε στο παιδί βιβλία τα οποία έχουν εκπαιδευτικό ρόλο, είναι πιο σκληρά, έχουν μεγαλύτερες εικόνες ή μικρά παραθυράκια τα οποία αν τα σηκώσεις εμφανίζονται εικόνες.


Η κάθε σελίδα τους ακόμη παρουσιάζει τρισδιάστατες φιγούρες και κάποια ίσως και να έχουν διάφορες υφές, ώστε το παιδί να έρθει αντιμέτωπο με διαφορετικά υλικά και η μάθηση να έχει πολυαισθητηριακή προσέγγιση. Κάθε σελίδα είναι καλό να αντιστοιχεί σε μια εικόνα εφόσον τα πολλά ερεθίσματα ίσως μπερδέψουν το παιδί και το οδηγήσουν στη σύγχυση και τελικώς στη παραίτηση.


Καθώς το παιδί διανύει το δεύτερο έτος της ηλικίας του, περνάει σε βιβλία που έχουν αναγραμμένες 1-3 γραμμές σε κάθε σελίδα. Οι εικόνες τους είναι μεγάλες και έχουν στόχο να αυξήσουν την κατανόηση και το ενδιαφέρον του παιδιού.


Πως μπορούμε να διηγηθούμε ένα παραμύθι για να επιφέρουμε και θετικά αποτελέσματα στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού;

Προσθέστε χρώμα στη φωνή σας και ενθουσιασμό στο διάβασμά σας για να κρατήσετε περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού. Παράλληλα, το κρατάτε και εγρήγορση, ώστε να απαντάει στις ερωτήσεις σας!

Κάντε ερωτήσεις καθώς διαβάζετε ένα παραμύθι ώστε να ελέγξετε αν έχετε καταφέρει να έχετε τη προσοχή του παιδιού.

Ρωτήστε το παιδί σε κάθε εικόνα τι αντικείμενα εικονίζονται, κάνοντας του την ερώτηση «τι είναι αυτό;». Εάν πιστεύετε ότι δεν το γνωρίζει τότε δώστε του επιλογές (όχι πολλές διότι μπερδεύουν, ιδανικά 2) π.χ. «είναι μήλο ή μπανάνα;».

Αρχίστε τη φράση και παραλείψτε λέξεις κάνοντας παύση για να ολοκληρώσει το παιδί.

Κάντε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σάς παρακολουθεί και έχει καταλάβει την ιστορία για να μπορέσει να συνεχίσει.

Στο τέλος ρωτήστε το παιδί ερωτήσεις που αφορούν την ενίσχυση της κριτικής του σκέψης, του συλλογισμού και της επίλυσης προβλημάτων π.χ. « Που μπορεί να κρυφτεί;», «Τι είναι σωστό να κάνει;», «Γιατί δεν πήγε από αυτό το δρόμο;», «Τι θα συνέβαινε εάν…».

Παροτρύνετε το να διηγηθεί το σπουδαίο παραμύθι που διάλεξε και σε κάποιον άλλο ή σε εσάς, για να ενισχύσετε την αφηγηματική του ικανότητα. 



Πηγή https://www.infokids.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου