Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Μάθετέ τους να διαχειρίζονται την απογοήτευση!!!

Αλήθεια πόσες φορές έχετε δει ένα μικρό παιδί να απογοητεύεται?Να στεναχωριέται,να κλαίει και να μην πιστεύει στον εαυτό του?Η απογοήτευση είναι ένα συναίσθημα που το παιδί δεν ξέρει να διαχειρίζεται παρά μόνο με την πάροδο του χρόνου μαθαίνει να την αντιμετωπίζει!Με τον καιρό,την αναγνωρίζει σαν συναίσθημα,την αποδέχεται και την νικάει!Με την σωστή καθοδήγηση μας,το παιδί μπορεί να το κάνει από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.Για να δούμε πως θα ήταν καλό να χειριστείτε την κατάσταση!

Μάθετε το παιδί :

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό..Μια μέθοδος που θα ισχύει για όλα τα παιδιά,σίγουρα δεν θα ήταν σωστή.Για αυτό το λόγο πρέπει πρώτα να ασχοληθείτε με το τι στα αλήθεια είναι το παιδί σας.Υπάρχουν παιδιά που κάθονται με τις ώρες σε ένα τραπεζάκι και χτίζουν πύργους από τουβλάκια,και μόλις στραβώσει ο πύργος παθαίνουν υστερία.Υπάρχει φυσικά και το παιδί που θα διαλύσει αυτόν το πύργο,που ανήκει σε άλλο παιδί.Γνωρίζοντας λοιπόν το παιδί,θα ξέρετε και ποια στιγμή θα πρέπει να εμπλακείτε.


Επιτρέψτε τους ένα βαθμό ανεξαρτησίας!

Τα παιδιά θέλουν συνέχεια να δοκιμάζουν πράγματα, και η αγαπημένη τους φράση είναι «μόνος/η μου». Φτιάξτε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μπορούν να παίζουν, να πειραματίζονται και να δοκιμάζουν τις ικανότητές τους με ασφάλεια. Επιλέξτε παιχνίδια που είναι σχεδιασμένα για την ηλικία τους, ώστε οι πιθανότητες επιτυχίας να είναι περισσότερες - αυτό θα τους προσφέρει ικανοποίηση.

Παίξτε μαζί τους!

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από την παρέα σας.Έτσι νιώθουν ασφάλεια και αγάπη σε μεγάλο βαθμό.Μην ξεχνάτε να είστε συμπαίχτης και όχι καθοδηγητής.Θυμάστε τον καθηγητή που αντιπαθούσατε στο λύκειο?Ήταν αυτός που πάντα ήταν "παντογνώστης" και ποτέ δεν άκουγε την άποψη σας.Ήξερε το σωστό για την κάθε περίπτωση και σας έφτανε στα άκρα.Μην γίνεται αυτός.Το παιδί θέλει έναν φίλο να τον βοηθάει και όχι κάποιον που θα τον αναγκάζει να τα κάνει όλα σωστά.Δείτε τον κόσμο από τα μάτια του και βοηθήστε το να κατανοήσει τα συναισθήματα του και να τα διαχειρίζεται σωστά.Δοκιμάστε για παράδειγμα την φράση "Ξέρω ότι στεναχωριέσαι και θυμώνεις που ο πύργος σου πέφτει συνέχεια,αλλά είμαι σίγουρος-σίγουρη ότι αν ξαναπροσπαθήσεις θα τα καταφέρεις".


Διδάξτε τους τεχνικές ηρεμίας!


Ακόμα και τα μωρά μπορούν να διδαχτούν μικρές τεχνικές που τα ηρεμούν, όταν έχουν εκνευριστεί. Τέτοιες μπορεί να είναι μια σφιχτή αγκαλιά, ένα τραγουδάκι, ένα παραμύθι ή ένα παιχνιδάκι. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν πως, όταν νιώθουν απογοητευμένα, εάν καταφύγουν σε μία από αυτές τις γνώριμες διαδικασίες, θα αισθανθούν άμεσα καλύτερα και θα ηρεμήσουν.

Γίνεται πρότυπο σωστής συμπεριφοράς.


 Ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιδρούν στην απογοήτευση επηρεάζεται από το πώς αντιδρούν οι γονείς σε ανάλογες καταστάσεις. Αν αυτοί την αντιμετωπίζουν με ανυπομονησία ή θυμό, το παιδί μπορεί να μάθει ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος.  Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους παρακολουθώντας πώς κάνουν το ίδιο οι ενήλικοι. Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι, διατηρήστε έναν ήπιο τόνο στη φωνή σας και αντιμετωπίστε την έκρηξή τους με κατανόηση αλλά και την ανάλογη αυστηρότητα. Έτσι θα ξέρει ότι έχει την αγάπη σας,αλλά και θα δει σιγά σιγά ότι ο θυμός και η στεναχώρια που έχει συνδέσει με την απογοήτευση,θα είναι λάθος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου