Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Πιπίλα: Μύθοι και αλήθειες!






Αν έχετε μωρό, θα έχετε ακούσει τουλάχιστον μια φορά ότι η πιπίλα προκαλεί ένα σωρό προβλήματα στα παιδιά.
Οπως, ότι χαλάει τα δόντια, προκαλεί πρόβλημα στον θηλασμό, δυσμορφία στην κάτω γνάθο και διάφορα άλλα. Σίγουρα σας έχουν τρομάξει όλα αυτά που ακούτε, αλλά χαλαρώστε! Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικούς μύθους και αλήθειες που αφορούν στη χρήση της πιπίλας και που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν θα την δώσετε τελικά στο παιδί σας ή όχι.
1. Λέγεται ότι η πιπίλα είναι εντελώς περιττή
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που δεν θα την αναζητήσει αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό που την θέλει για να νανουριστεί, να ανακουφιστεί ή να παρηγορηθεί. Αφού έχετε εξαντλήσει όλα τα μέσα για να καταφέρετε να το νανουρίσετε και να το ηρεμήσετε αλλά έχετε αποτύχει, τότε σαν έσχατη λύση του δίνετε την πιπίλα. Μια με ανατομικό σχήμα κατά προτίμηση.
2. Λέγεται ότι το μωρό δεν είναι σε θέση να διακρίνει την θηλή της μαμάς από την πιπίλα
Τα μωρά μας είναι πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε! Αναγνωρίζουν ποια είναι η πλαστική πιπίλα και ποια η θηλή της μαμάς. Καλό είναι όταν το παιδί θηλάζει να περιμένετε, όπως λένε, να εδραιωθεί η γαλουχία, περίπου στις 40-50 μέρες και μετά αν το παιδί χρειάζεται να του δώσετε πιπίλα. Οταν το παιδί πεινάσει και έρθει η ώρα για να φάει, θα αναζητήσει την θηλή της μαμάς, η οποία μυρίζει διαφορετικά και έχει διαφορετική υφή από την πλαστική πιπίλα.
3. Λέγεται πως η πιπίλα θα καταστρέψει τα δόντια του μωρού
Αυτό εξαρτάται από την χρήση της πιπίλας, την συχνότητα και το χρονικό διάστημα που την χρησιμοποιεί. Η πιπίλα πρέπει να χρησιμοποιείται είτε για να νανουριστεί και να κοιμηθεί είτε για να ανακουφιστεί από πόνο, δυσφορία κλπ. Αν χρησιμοποιείται περιστασιακά (π.χ για τον ύπνο) μέχρι περίπου τους 12-20 μήνες και μετά την σταματήσει, δεν υπάρχει φόβος να δημιουργηθεί πρόβλημα στα δόντια. Αν όμως έχει την πιπίλα όλη μέρα στο στόμα και δεν μπορεί λεπτό χωρίς αυτή και αυτό συνεχιστεί και μετά τα 2 χρόνια (υπάρχουν πολλά παιδάκια 5 ετών που χρησιμοποιούν πιπίλα), τότε είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει προβλήματα στα δόντια όπως να προεξέχουν τα μπροστινά δόντια, να χαλάσουν κάποια από αυτά και να αποκτήσει προβλήματα με την γνάθο.
4. Λέγεται πως είναι πολύ δύσκολο το παιδί να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα
Περίπου στους 10 μήνες το παιδί αρχίζει να αποκτά άλλα ενδιαφέροντα. Αρχίζει να μπουσουλάει να ανακαλύπτει νέα πράγματα και εκεί θα μπορούσατε να αποφύγετε να του δίνετε την πιπίλα κατά την διάρκεια της ημέρας, παρά μόνο όταν κοιμάται. Είναι πιο εύκολο να του δώσετε κάτι άλλο νέο να ασχοληθεί.Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σε αυτή την ηλικία το παιδί να σταματήσει τελείως να την χρησιμοποιεί. Παρόλα αυτά, αν δείτε ότι δεν είναι έτοιμο, (για παράδειγμα την έχει μόνο για να κοιμάται και χωρίς αυτήν κλαίει) τότε να την δώσετε. Σκοπός είναι να την κόψει αρμονικά και σταδιακά. Για να σταματήσει να χρησιμοποιεί την πιπίλα, πρέπει το παιδί να είναι «έτοιμο» το παιδί. Το περισσότερο λένε οι ειδικοί που θα χρησιμοποιεί την πιπίλα είναι έως τα 2 χρόνια. Μετά και πιο δύσκολα σταματάει την συνήθεια και αυξάνονται οι πιθανότητες να έχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια του.
5. Λέγεται ότι η χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις στο αυτί.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση καθώς όταν το παιδί πιπιλάει τότε μπορεί υγρό από το στόμα να μεταφερθεί στο αυτί. Ομως αυτό συμβαίνει αν η πιπίλα δεν είναι καθαρή. Γι' αυτό και πρέπει πάντα η πιπίλα που χρησιμοποιούν να είναι καθαρή και αποστειρωμένη ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα για μόλυνση.
Βασικοί κανόνες στην χρήση της πιπίλας:
-Να πλένετε τις θηλές τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα με ζεστό νερό και σαπούνι (τον πρώτο καιρό που το μωρό είναι ακόμα νεογέννητο πρέπει εκτός από το πλύσιμο, να τις αποστειρώνετε κιόλας).
- Μη δένετε την πιπίλα με κορδέλες που έχουν αρκετό μήκος (παρά μόνο με ειδικές πιάστρες) είτε σε κάποιο σημείο στο κρεβάτι του είτε πάνω του κλπ, καθώς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του μωρού.
- Αν δείτε ότι η θηλή της πιπίλας έχει αλλάξει χρώμα και ακόμα και αν την πλένετε δεν καθαρίζει, αν την έχει δαγκώσει το μωρό και λείπουν κομματάκια τώρα πρέπει αμέσως να την πετάξετε και να την αντικαταστήσετε με άλλη.
- Να αγοράζετε πιπίλες που είναι για την ηλικία του παιδιού. Αν πάρετε για παράδειγμα πιπίλα σε μεγαλύτερο μέγεθος από ότι είναι για το παιδί, θα αναγουλιάζει και θα έχει τάση για εμετό.


Πηγή : http://www.mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου